Семинар 02.12.2024
ОЗНАЧУВАЊЕ НА ХРАНАТА -Што се може, треба и смее да биде наведено на декларацијата согласно законските барања,ризици и слаби точки на контрола на означувањето на храната од страна на операторите со храна

Онлајн семинар


Стопанската комора на Северна Македонија, на 2 декември 2024 година, организира еднодневна онлајн работилница на тема ОЗНАЧУВАЊЕ НА ХРАНАТА, што се може, треба и смее да биде наведено на декларацијата согласно законските барања Предизвици, ризици и слаби точки на контрола на означувањето на храната од страна на операторите со храна.

На оваа онлајн работилница детално ќе бидат презентирани сите информации кои може, треба и смее да бидат ставени на декларацијата на храната како задолжителни, дополнително задолжителни и додатни информации поврзани со законските барања за означување на храната согласно Законот за безбедност на храна, Правилникот за информации поврзани со хрнанта и уште неколку Правилници за посебни барања за безбедност на храна со осврт на дополнителни задолжителни информации поврзани со храната со цел постигнување на висок степен на заштита на животот и здравјето на луѓето и заштита на интересите на потрошувачите, вклучувајќи ја непристрасната пракса при трговија со храна земајќи ги предвид разликите во перцепцијата на потрошувачите и нивните потреби да бидат информирани за да направат избор.
ПРОГРАМА:
1.ОДГОВОРНОСТ ЗА ИНФОРМАЦИИТЕ ПОВРЗАНИ СО ХРАНАТА;
2.ПРЕДИЗВИЦИ ЗА БИЗНИС ОПЕРАТОРИТЕ СО ХРАНА;
3.РИЗИЦИ СО КОИ СЕ СООЧУВААТ ОПЕРАТОРИТЕ СО ХРАНА; 
4.ДЕТАЛНИ ОДРЕДБИ ЗА ЗАДОЛЖИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ:

1.Име на храната;
2.Список на состојки;
3.Квантитативно означување;
4.Алергени;
5.Датум на производство;
6.Нето тежина;
7.Земја на потекло и место на потекло: 
-Царински закон
8.Услови на чување;
9. Упатства за употреба;
10.Јачина на алкохол;
11.Нутритивна табела.

5.ДОПОЛНИТЕЛНИ ЗАДОЛЖИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ 

1. Дополнителни задолжителни информации за минерална, изворска и друга пакувана  
    вода;
2.  Дополнителни задолжителни информации за брзо замрзната храна;
3. Дополнителни задолжителни информации за збогатена храна во која се додадени 
    витамини и минерали;
4. Дополнителни задолжителни информации за додатоци на исхрната.

6.ПРОДАЖБА НА ДАЛЕЧИНА –Е трговија 

-Дополнување на Закон за безбедност на храна со обврски на операторите кои вршат продажба на далечина.

7. ДОБРОВОЛНИ ИНФОРМАЦИИ и НИВНА ПРИМЕНА

-Законска основа за користење термини био, еко, веган, посно и слично во означувањето на храната

Предавач: 
Маја Лукарева,дипл. ветеринар.


Сите заинтересирани за учество на оваа онлајн работилница можат да се пријават 
најдоцна до 29.11.2024 година.

Пријавен лист

Контакт лица:

м-р Анита Митревска
++ 389 2 3244057

м-р Михајло Донев
++ 389 2 3244067

Стопанска комора на Северна Македонија,
ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 13,
1000 Скопје
Контакт центар: (02) 15015